Resipi Kek Keju Keladi
Bahan-bahan
- KEK:
- 250 gram sponge cake mix
- 5 biji telur (A)
- 1/2 sudu besar ovellatte
- 40 ml air
- TOPPING KELADI:
- 1 kg keladi
- 1/2 cawan gula
- 3 biji telur (A)
- 120 gram santan pekat
- 300 ml air
- 1/4 cawan tepung gandum
- 20 gram tepung jagung
- 25 gram gelatin
- Beberapa titik pewarna ungu
- 1/2 sudu teh garam
- Kelapa kering sebagai hiasan
Cara-cara
- KEK :
- Panaskan oven.Campurkan semua bahan-bahan kek. Pukul dengan mixer hingga kembang. bakar pada suhu 170 darjah.
-
Potong kek tadi kepada tiga bahagian menggunakan cake leveler atau pisau yang panjang. Kemaskan bahagian tepinya dengan memotong bahagian yang berwarna coklat.
- KELADI:
- Kupas keladi dan potong-potongkan. Rebus hingga empuk.
-
Blend keladi dengan air dan telur. Masukkan kedalam periuk.Campurkan bahan-bahan lain hingga sebati- santan,gula,tepung gandum,tepung jagung,gelatin, pewarna ungu dan garam. Kacau hingga mendidih dan masak.
-
Ambil satu lapis kek. Kemudian sapukan krim keladi keatasnya.
- Letakkan satu lagi lapisan kek dan sapukan krim keladi ke atasnya.Ulang untuk lapisan yang ketiga.Ratakan semua bahagian kek dengan menggunakan scrapper.
-
Kek keladi yang telah siap diratakan. Taburkan kelapa kering keseluruh bahagian kek.
- Masukkan ke dalam peti ais. Seelok-eloknya biarkan beberapa jam sebelum dipotong supaya kek kemas dan padat.
No comments:
Post a Comment