nuffnang ads

Monday, July 14, 2014

Nasi Ayam Hainan


Kelazatan dan kenikmatan juadah berbuka harus dititik beratkan.Aku aku fikir secara terperinci untuk menyediakan juadah berbuka.

Bahan- bahan :


- 6 ketul ayam ( ikut suka la nak bahagian mana-mana ye)
- 1 inci halia
- sedikit daun bawang
- 1 batang serai
- 2 cube ayam sebagai perasa
- 2 ulas bawang merah
- 1 ulas bawang besar
- sedikit minyak dan mentega untuk menumis
- 1 sudu halia yang ditumbuk
- 3 ulas bawang putih
- 2 cawan beras
- 4 cawan stok ayam
- timun, salad & tomato sebagai hiasan

Sos Cili

- 3 biji cili besar
- 1/2 inci halia
- 6 ulas bawang puti
- 3 sudu besar jus lemon
- 4 sudu stok ayam
- gula & garam secukup rasa

Kemudian sediakan 1 mangkuk air dan 20 kiub ais untuk rendam ayam lepas siap dikukus..

Cara -cara :

- Mula-mula buat stok ayam dulu

Stok ayam tu buat cmne?
Ala rebus je tulang2 ayam dengan rempah 4 beradik, sedikit halia
Dah guna untuk masak nasi dan buat sos semua baru masukkan garam untuk dijadikan sup plak.
Dah jadi sup ayam...
Makan Nasi Ayam kena ada sup baru besttt.....


- Kemudian panaskan minyak dan mentega..tumis bawang putih, bawang merah dan halia yang ditumbuk sehingga naik bau


- Masukkan beras dan goreng agak kekuningan


 - Masukkan stok ayam


- Kalau ada bay leaves masukkan tapi mi ganti dengan serai je...ngeee
- Pindahkan ke dalam rice cooker dan masak seperti biasa
- Masukkan 1 cube ayam sebagai perasa


- Kemudian kita masak ayam plak
- Kukuskan ayam bersama-sama halia, bawang besar, daun bawang dan 1 cube ayam yang dihancurkan
- Stim lebih kurang 20-30 minit sehingga ayam masak
- Nak tau ayam masak ke tak tekan dengan garfu...kalau keluar minyak dah masak la tu..
- Bila ayam dah masak cepat2 masukkan dalam bekas berisi ais dan air tadi
 
- Tujuannya menurut orang Cina adalah untuk mengekalkan kelembutan dan keranggupan ayam
-  Rendam lebih kurang 15 hingga 20 minit
- Kemudian toskan
- Air kukusan tadi jangan dibuang plak
   ( Air kukusan ayam yea..bukan air rendaman ayam yang berais tu )
- Dah siap curahkan je air kukusan tadi atas ayam...baru ummphh gitu..
Ayam Hainan
- Dah siap masak ayam jangan lupa sos plak
- Kisar je semua bahan-bahan sos dh siap
- Tapi mi tumis sedikit dengan minyak untuk hilangkan bau cili
- Untuk sos kicap plak selalunya orang Cina suka guna Soya Sos dan bawang putih
- Untuk versi mami hanya guna sedikit stok ayam dan kicap manis
- Ala senang je...amek satu senduk stok ayam dan dan masukkan kicap manis secukup rasa...

No comments:

Post a Comment