Disebabkan pagi ni aku teringin sangat nak makan maggi ketam.Disini aku kongsi resipi Maggi Ketam yang sangat simple.
Bahan bahan
3 ekor ketam (dicuci)
½ biji nenas - dipotong 4 dan 2 sm tebal
½ biji kelapa - ambil satu mangkuk santan
4 ulas bawang merah - dihiris
4 ulas bawang putih ] ditumbuk halus
1 labu bawang besar ]
2 sm halia
3 sudu besar rempah daging
Sedikit asam jawa
Minyak untuk menumis
1 tangkai daun kari
Sedikit bunga lawang, kulit kayu manis dan bunga cengkih - tumis
Cara-cara
Panaskan
minyak dan tumis bawang hiris, daun kari, kayu manis, bunga cengkih dan
bunga lawang. Setelah kuning masukkan halia, bawang besar dan putih
yang digiling dengan rempah. Kacau hingga wangi dan rempah naik baunya
baru masukkan nenas. Kacau sekejap baru masukkan santan, air asam jawa,
ketam dan garam. Masaklah hingga mendidih dan terbit minyak barulah
angkat.
No comments:
Post a Comment